Hvad er linedance dog for noget ?

Hvem kan danse !

Man kan blive frygtelig afhængig af linedance – det er positivt, festligt og livsbekræftende og alle kan få udbytte af dansen og glæden uanset deres sportslige formåen. Alle aldersgrupper kan deltage og den store aldersspredning giver et godt socialt netværk. Du er ikke afhængig af en partner og så forbedres koordinationsevnen og din rytmiske sans udvikles. 

Hvad danser man i ? 

Man kan danse i almindeligt tøj men skoene har stor betydning for din dansestil og for hvor nemt og flot du udfører trinene. Cowboystøvler er gode at danse i og matcher stilarten – de sidder tilpas tæt på foden og giver støtte op om anklen. De er tilpas glatte på sålerne så du meget nemmere kan dreje på fodbalen, twiste eller lave chasses. Hvis dine sko er for skridsikre, skal du anstrenge dine ankler og knæ meget mere og det vil gøre ondt. Du vil blive meget træt og meget nemt komme bagefter  i dansen, fordi det tager meget mere tid og energi f.eks at twiste på genstridige såler. Du kan sagtens bruge sko med gummisåler bare de er glatte !!

  
Linedancens historie

Linedance er en amerikansk folkedans der hører under Country & westerndance og man danseralene ved siden af og bagved hinanden på rækker.  Selve dansen er færdiglavet og er koreograferet med et mønster af nogle grundtrin, drejninger osv og mønstret bliver gentaget igen og igen til der ikke er mere musik.

 Linedance er en undergruppe indenfor country & westerndance som opstod i Nordamerika i 1800 tallet. Den festlige musik blev udgangspunkt for mange forskellige men beslægtede dansearter som alle har udviklet sig i forskellige retninger og der findes 4 hovedgrupper :

  1. Squaredance : firkantetdanseformation med partner – ikke færdiglavet men dannes undervejs af en caller
  2. Rounddance : danser med en partner i danseretningen rundt i yderkredsen. dansen er færdiglavet men ledes af en cuer.
  3. Partnerdanse : som vals, polka, two step, swing og cha cha cha. Der danses med en partner og man har hele gulvet til rådighed
  4. Linedance

 I 1980´erne blev linedance populær igen fra at være på vågeblus i europa siden 1800 men først i 1990´erne blev linedance voldsomt populært med den verdensberømte countrymelodi ”acky breacky heart” og siden da har populariteten bare tiltaget.

 

Musik & grundtrin

Det fantastiske ved linedance er at du kan danse til stort set al slags musik. Valget af musik beror på individuel smag. Vi danser fortrinsvis til countrymusik med dens mange stilarter (f.eks countryrock, -vals),  popmusik, irsk folkemusik.

Rytme er den regelmæssige puls der er let at klappe til når musikken spiller og det kaldes taktslag. De fleste lindanse er opbygget i sektioner med 8 taktslag og en begynder dans er typisk bygget op af 4 sektioner =  4 x 8  taktslag = en sekvens på 32 taktslag som så bliver gentaget til musikken stopper. 

Der er lette trin der går på hele taktslag men der findes også lidt sværer trin der går på halve taktslag så det går dobbelt så hurtigt. Der kan være mange drej : hele , halve, kvarte omdrejninger højre og venstre om.  Der er ikke nogen der præcist ved hvor mange grundtrin der er i linedance – der kommer hele tiden nye trin og udtryk til !  Nogle grundtrin har forskellige navne for samme trin – det kan skyldes engelsk / amerikansk udgave eller ny / gammel måde at udtrykke sig på.

 
Tags & Restart

Du bliver præsenteret for tags og restarts dog vil de kun forekomme på det lettere øvede hold. 

En tag (mellemspil / variation) er små eller store ændringer i dansen. Det kan være fra ganske let til udfordrende at huske hvornår de kommer, men jo mere du kender din musik, jo nemmere kan du høre hvornår de kommer.  Forestil dig en dans på 32 taktslag, hvor sekvensen danses igen og igen. Hele vejen igennem passer musikken perfekt til dansetrinene. Det vil gennemgående være en behagelig dans, hvor trin og musik går op i en højere enhed. Musikere spiller som regel en instrumental variation en gang i hele musikstykket. Det passer ganske fint til linedance, så længe det er samme tempo og /eller  går op i otte taktslag, men indimellem er denne del på f.eks tyve taktslag. Nu opstår problemet for du kommer nu til at danse i bagtakt hvis der ikke indføres en tag på 4 takter.

Der findes danse, hvor der på et givent sted midt i dansen skal startes forfra ”restart”.  Midt i dansen kan man f.eks komme ud for at man kun skal danse 1. og 2. sektion i en sekvens og så starter dansen forfra.  Igen kan det være ganske let eller ret udfordrende at huske hvornår de kommer.